توسعه صنایع غذایی

نظام‌های تحقیق و توسعه تاثیر بسیار خوبی در خلق دانش و فناوری، پیدایش ایده‌ها و فکرهای نوآورانه، بازسازی فرایندها و شیوه‌های کاری و فراهم شدن فرصت‌های جدید کارآفرینی و گسترش کسب‌وکار دارند. به همین دلیل در بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی، علاقه زیادی در به بوجود آوردن و توسعه یافتن نظام‌های تحقیق و توسعه شده است. این موضوع در صنایع غذایی نیز مورد توجه قرار گرفته و در اکثر واحدهای تولیدی صنایع غذایی بزرگ، واحد تحقیق و توسعه به‌عنوان یکی از قسمت‌های موثر در فرایند تولید ایجاد شده است.با توجه به پژوهش‌های انجام شده، موفقیت نظام‌های تحقیق و توسعه نیازمند وجود بعضی زیر ساخت‌ها و فراهم بودن مجموعه‌ای از عوامل درون و برون شرکتی است. در مقاله حاضر به بررسی ماهیت و کارکردهای نظام‌های تحقیق و توسعه و تبیین عوامل و شرایط موثر بر کارآمدی این نظام‌ها، به بررسی تأثیر مولفه‌های شرکتی بر موفقیت نظام‌های تحقیق و توسعه در واحدهای صنایع غذایی کشور پرداخته شده است. در این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مولفه‌های شرکتی در نظام‌های تحقیق و توسعه، دیدگاه‌های جمعی از مدیران واحدهای تحقیق و توسعه در بنگاه‌های صنایع غذایی کشور مورد بررسی قرار گرفته است.با توجه به نظرات مدیران مورد نظر، عوامل انسانی، شرایط مرتبط با وضعیت ساختار شرکتی و چگونگی فرایندهای سازمانی، تأثیر معناداری بر موفقیت نظام‌های تحقیق و توسعه در بنگاه‌های صنایع غذایی دارند. بر این اساس پیشنهادهایی هم برای اصلاح و بهبود شرایط دلایل ذکر شده در دست‌یافتن به درجه بالاتری از تاثیرگذاری در نظام‌های تحقیق و توسعه ارائه شده.

تحقیق و توسعه در حوزه صنایع غذایی

تحقیق و توسعه در حوزه محصولات صنایع غذایی می‌تواند شامل کشف مواد تشکیل‌دهنده جدید، یافتن راه‌هایی برای بسته‌بندی محصولات موجود به‌طور موثرتر یا توسعه محصولات کاملاً جدید باشد. تحقیق و توسعه (R&D) برای موفقیت صنعت غذا و نوشیدنی ضروری است و به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا در بازار دائما در حال تغییر و رقابتی باقی بمانند.

آینده تحقیقات و توسعه در صنایع غذا و نوشیدنی

به نظر می‌رسد آینده تحقیق و توسعه در صنعت غذا و نوشیدنی دارای نوآوری، پایداری و کارایی بالا باشد. همان‌طور که نیاز به غذاها و نوشیدنی‌های سالم‌تر و مغذی‌تر افزایش می‌یابد، تأکید بر تحقیق و توسعه برای ایجاد محصولاتی که این نیازها را برآورده خواهد کرد  نیز در حال افزایش است.

شرکت‌های در حال حاضر، سرمایه‌گذاری زیادی بر روی فناوری‌های جدید برای کسب مزیت رقابتی انجام می‌دهند. در عین حال، با استفاده از شیوه های پایدار مانند کشاورزی  و بسته‌بندی احیا کننده می‌توانند باعث کاهش اثرات زیست محیطی شوند. در نهایت  استفاده از تکنولوژی به روز و افزایش دیجیتالی شدن فرآیندهای تولید، باعث می‌شوند که مشتریان همیشه بهترین محصول را  با بالاترین کیفیت دریافت کنند.

قابلیت‌ها و توانایی‌های تحقیقات و توسعه در ایجاد ارزش محصولات صنایع غذایی

قسمت تحقیق و توسعه در هر کسب‌وکاری قسمت ابتدایی و مهم است. این قسمت مسئولیت ایجاد دانش جدید، بهتر شدن کیفیت محصولات، به وجود آمدن محصولات جدید و حل شدن مشکلات تولید را به همراه دارد. علاوه بر این، با توجه به دانش فنی، می‌توان راه حل‌هایی برای کاهش هزینه‌های تولید پیدا کرد و اعتماد عمومی به صنعت غذایی را احیا کرد.

تاثیر تحقیق و توسعه در صنایع غذایی

تحقیق و توسعه به تولید کنندگان کمک می‌کند تا با توسعه محصولات جدید بتوانند نیازهای مشتریان خود را برآورده کرده و از رقبای خود متمایز باشند و در عین حال باعث بهبود فرآیندهای تولید شوند.

تولید محصولات غذایی  پایدارتر، سالمتر، خوشمزه‌تر(حتی با شکر یا نمک کمتر)

تولید محصولات غذایی  با سرعت بیشتر و ماندگاری بالاتر

تولید محصولات غذایی  مطابق با استاندارد

تولید محصولات غذایی  قابل جایگزین شدن با گوشت

اهداف شرکت

دست‌یابی به بالاترین سطح کیفیت و مطلوبیت خدمات مشتریان

توسعه نوآوری، پویایی و کارایی از طریق ایجاد و توسعه شرکتی یادگیرنده

خلق ارزش افزوده برای سهام‌داران و مشتریان

بکارگیری دانش فنی روز و تلفیق آن با خدمات نیروی انسانی آگاه، فعال و با انگیزه

توسعه همکاری‌های داخلی و مشارکت‌های بین‌المللی

توسعه بازاریابی و عملیات پیشبرد فروش

اهمیت تحقیق و توسعه در صنایع غذایی

تحقیق و توسعه، قدمی است که با ایجاد دانش جدید در رابطه با محصولات، مراحل تولید و خدمات در ارتباط است. از این دانش، برای ایجاد محصولات، فرآیندها و خدمات جدید و توسعه یافته استفاده می‌شود که به خوبی به نیازهای بازار پاسخ می‌دهد. این روند باعث تجدید نظر در برنامه‌ها و استراتژی‌های شرکتی می‌شود تا با توجه به دانش جدید، بهبودها و نوآوری‌ها انجام شود.

نظرات تحقیق و توسعه صنایع غذایی

در توسعه صنایع غذایی باید هزینه‌ها کاهش پیدا کند اما نوآوری هم‌چنان باقی بماند (نوآوری در علوم زیستی) تحقیق و توسعه در شاخه‌های شیمی، بیوتکنولوژی و مهندسی فرآیند و تحقیق‌های زیادتری در زمینه زیست شناسی مولکولی، میکروبیولوژی و مهندسی بیولوژیک به رشد خود ادامه خواهد داد.

سرمایه گذاران عمده در R&Dتولید کنندگان محصولات غذایی  (شرکت‌های تولید کننده محصولات مصرفی نهایی) به توسعه محصول با انگیزه تداوم تقاضای بازار مصرف کننده (افزایش تحقیقات در مورد ایمنی و تغذیه محصولات غذایی ) ادامه خواهند داد

صنعت غذا مملو از تقلید کنندگان است و محصولات به سرعت تغییر می‌کنند (حقوق رسمی حمایت از مالکیت معنوی تاثیر کوچکی در تحقیقات انگیزشی بازی می‌کند) نرخ شکست در توسعه محصولات غذایی بالا است (بیش از ،)%۷۰اما محصولات مفهومی اصلی احتمال موفقیت بیشتری دارند.

بیشتر بدانید: بزرگ‌ترین پخش لوازم ارایشی –پخش لوازم آرایشی و بهداشتی –پخش عمده لوازم آرایشی اورجینال تهران –عرضه محصولات آرایشی و بهداشتی

توسعه صنایع غذایی با نگاهی به «مزیتها» و تاکیدی بر «ضرورتها»

صنایع غذایی و تبدیلی مانند مهم‌ترین گروه های صنعتی کشور هستند که نقشی موثر در توسعه اقتصادی کشور دارند. از سویی به واسطه جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده در این بخش، افزایش سطح درآمد روستاییان، بالا بردن بهره‌وری بخش کشاورزی و افزایش سهم اشتغال صنعتی در مناطق روستایی به‌عنوان جزئی از فرایند توسعه متوازن منطقه‌ای ایفای تاثیر می‌کنند.

در حقیقت  به دلیل ارزان بودن مواد خام محصولات کشاورزی و ارزبری کمتر صنایع تبدیلی و غذایی، ایجاد صنایع تبدیلی موجب چند برابر شدن ارزش افزوده محصولات کشاورزی می‌شود. استان خراسان رضوی در توسعه این بخش موفق عمل کرده است، چنان که اقلیم مناسب تولید محصولات کشاورزی استراتژیک، فراوانی محصولات کشاورزی مورد نیاز صنایع تبدیلی، ظرفیت بالای طراحی و ساخت ماشین آلات صنعتی، ارز بری پایین صنعت غذا و ارزش افزوده بالای آن و رویکردهای نوگرای صاحبان صنایع در کنار وجود مراکز پژوهشی و فناوری تخصصی مزیت‌هایی را برای این صنعت در استان ایجاد کرده‌اند.

با توجه به آمار اعلام شده از سوی شرکت صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی؛ صنعت غذا با جذب بیش از 80 درصد سرمایه‌گذاری بیشترین تعداد واحدهای تولیدی فعال را خراسان رضوی اختصاص دارد.

اکنون علی رغم قابلیت‌های بالای این صنعت در کشورمان، سهم ایران از بازار بزرگ جهانی و تجارت بین‌المللی ناچیز است و این در حالی است که بیشترین مزیت نسبی کشور برای واردشدن به عرصه تجارت بین المللی مربوط به صنایع غذایی است. بنابراین توسعه زیرساخت‌های صادراتی یکی از اصلی‌ترین ضرورت‌ها برای رونق اقتصادی این صنعت محسوب می‌شود. اما تحقق این امر نیازمند اتخاذ رویکردهای مشخصی است که رفع موانع موجود در فراوری محصولات غذایی، ایجاد تسهیلات برای صادرکنندگان و کاهش خام فروشی در بخش کشاورزی، توسعه دانش در این صنعت، بازاریابی‌ و برندسازی و… مانند آن ها به شمار می‌آید.

اهميت و تاثیر صنايع غذايي در توسعه اقتصاد ملي کشور چگونه متبلور مي‌شود؟

کشاورزي يکي از با اهمیت‌ترین قسمت‌هاي اقتصادي کشور و تامين کننده 80 درصد نياز هاي غذايي و يک چهارم توليد نا خالص داخلي، يک سوم اشتغال و … است. صنعت کشاورزي اثرات مستقيم و غير مستقيمي که به بخش کشاورزي بر جاي مي‌گذارد، در رشد کشورها و به اقتصاد کشورهايی در حال توسعه هستند تاثیر بسزايي دارد و شناخت نقاط قوت، فرصت‌ها و نيز مشکلات وتنگناهاي آن مي‌تواند کشور را به چشم‌اندازهايي روشن‌تر در کشاورزي و صنايع وابسته به آن رهنما شود. فرصت‌های زیاد، مزايا و ویژگی‌ها و نقاط قوت صنايع غذايي در کشور ايران، امکانات و گنجایش وسيع و قابل توسعه‌اي دارد. به‌طوري که با مساحتي حدود 648/1 ميليون هکتار نزديک به 25/1 خاک آسيا را تشکيل مي‌دهد. زمين‌هاي قابل کشت، جنگل‌ها ومراتع طبيعي، اقليم متفاوت و بر خورداري از نيروي خورشيد مانند امکانات و منابع کشاورزي کشور است که توليد انواع محصولات کشاورزي در مناطق سرد سيري، نيمه گرمسيري و گرمسيري را آسان ساخته است . هم چنين صنايع وابسته به کشاورزي به دلايل گونا گون، اهميت وتاثیر بسزايي در توسعه فعا ليت‌هاي کشاورزي و توسعه اقتصاد ملي دارند.

جمع‌بندی

ما در این مقاله مطالب مفیدی در رابطه با توسعه صنایع غذایی اطلاعات خوبی را با شما به اشتراک گذاشتیم امیدواریم برای شما مفید بوده باشد علاقه‌مندان و متخصصان حوزه صنایع غذایی برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره‌های موجود در سایت با شرکت آتکو تماس حاصل نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *